Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Νευρική ανορεξία, μόδα ή μάστιγα?

Γεια σας και πάλι κορίτσια....με αφορμή τα τελευταία γεγονότα της showbiz και έχοντας κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στην διαιτολογία θεώρησα σωστό να κάνω μια ανάρτηση για την νευρική ανορεξία που όσο πάει και εξαπλώνεται σαν επιδημία... είναι πραγματικά φρικτό και λυπηρό....
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, είχα παρακολουθήσει ένα υπέροχο σεμινάριο για αυτό το θέμα και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί ομορφιά δεν είναι μόνο τα καλλυντικά και τα αρώματα, ομορφιά είναι και η ΥΓΕΙΑ!!

- Τι είναι νευρική ανορεξία..??

Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια ψυχογενής διατροφική διαταραχή, ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν με τη θέληση τους την πρόσληψη τροφής καθώς έχουν τον παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η λέξη «ανορεξία» στον ορισμό της ασθένειας είναι αποπροσανατολιστική, αφού το σύνδρομο δεν αφορά σε διαταραχή της όρεξης. Η όρεξη για φαγητό δεν αποδυναμώνεται παρά αργότερα, στην εξέλιξη της νόσου. Η νευρική ανορεξία κατατάσσεται στις ψυχικές νόσους μετά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς αγγίζει το 20%.

Η διαταραχή παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν δοκιμάσει αρκετές δίαιτες αδυνατίσματος και σε γυναίκες με επαγγέλματα όπου η εξωτερική εμφάνιση παίζει κυρίαρχο ρόλο και οι απαιτήσεις για χαμηλό σωματικό βάρος είναι μεγάλες, όπως οι χορεύτριες ή τα μοντέλα.
Μετά και τους τελευταίους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας οι άνθρωποι της μόδας δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι διατροφικές διαταραχές των μοντέλων. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Η εκδήλωση της νόσου δεν είναι μόνο θέμα μιμητισμού -εξαιτίας των επιβαλλόμενων από τα ΜΜΕ και τη μόδα πρότυπα ομορφιάς, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.


Tα πρώτα στάδια . . .

* Η συστηματική άρνηση του ατόμου ως προς την πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα τη συνεχή απώλεια κιλών.
* Ο έντονος φόβος του απέναντι στο ενδεχόμενο της αύξησης του βάρους του.
* Η άρνησή του να συνειδητοποιήσει την πραγματική κατάστασή του.
* Η άρνηση των φυσικών αναγκών του σώματός του (του αισθήματος της πείνας και της κούρασης).
* Η υπερβολική άσκηση.
* Η αποχή από τη σεξουαλική ευχαρίστηση.
* Τα σωματικά συμπτώματα όπως η αμηνόρροια ή η τριχόπτωση.
* Η υιοθέτηση διάφορων τελετουργικών που αφορούν τις τροφές, όπως ο διαχωρισμός τους ανάμεσα σε «καλές» και «κακές», καθώς και μια γενικότερη δυσφορία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του φαγητού.
* Απώλεια βάρους.
* Εσφαλμένη εκτίμηση (διαστρέβλωση) για το βάρος και τη μορφή του σώματός της σε βαθμό που να μπορεί να δει το «λίπος» της ακόμα και όταν το σώμα της είναι αποστεωμένο.
* Καταθλιπτική διάθεση, απόσυρση.
* Αϋπνία.
* Ευερεθιστότητα.
* Σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακοί πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος.
* Δυσχρωμίες και ξηρότητα στο δέρμα.



Ιζαμπέλ Καρό, Γαλλίδα μανεκέν και ηθοποιός, πέθανε από ανορεξία



Η γνωστή Νανά Καραγιάννη, νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική


κλείνω με αυτό το βίντεο... δείτε το αν μπορείτε.. δεν μπορώ να το περιγράψω.. δείτε το και θα καταλάβετε..  Φιλία από μένα!!!




5 σχόλια:

  1. Πολύ καλη ιδέα το post σου, σε συγχαίρω που έκανες αυτη την ανάρτηση! πραγματικά στεναχωρήθηκα παρα πολύ (φαντάζομε και χιλιάδες άλλοι στην Ελλάδα) όταν είδα τη περασμένη Τετάρτη την Νανά. (δεν το γνώριζα, βλέπεις). Την σκεφτόμουν καθε μέρα επι 4-5 μέρες, δε ξέρω γιατι αλλα την έφερνα στο μυαλό μου τουλάχιστον μια φορα τη μέρα.

    Είναι τόσο κρίμα. Γενικά αυτη η αρρώστια είναι κατι που πιστέυω δεν χωράνε σχόλια, σε αφήνει άναυδο. γιατι πχ άλλο να "φύγει" καποιος απο ένα όπλο για παράδειγμα, κι αλλο αυτό. είναι ύπουλη και θέλει πολυ να νικήσει το εκάστοτε θύμα της η αρρώστια αυτη.

    Μπράβο σου και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός και θεωρώ πως πρέπει να κινητοποιηθεί ο κόσμος και τα ΜΜΕ ενάντια σε αυτά τα πρότυπα "ομορφιάς"..
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. φοβερή αυτή η διαταραχή! είχα δει κι εγώ στην τηλεόραση για τη συγκεκριμένη κοπέλα και πραγματικά δεν την αναγνώριζα.. φρικτό θέαμα!!!! μακάρι όλοι όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια να το παλέψουν και να επανέλθουν!! η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε! καλό μήνα και καλή εβδομάδα! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς, η υγεία πάνω απ΄όλα..
      Καλό μήνα Εύη μου!!! :)

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή η ιδέα σου να μιλήσεις για τη νευρική ανορεξία... Πρέπει όλες να ενημερωθούν!!!
    Καλώς βρεθήκαμε Δώρα!!! Σε περιμένω και στο δικό μου Blog... http://littletreasureshandmade.blogspot.gr/ Φιλιά!!!
    Φωτεινή <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή